RSS

Pages

Thursday, December 24, 2009

9 Nyawa

Salam kesejahteraan kepada semua.

Korang percaya x dengan 9 nyawa yang ada pada kucing. Perkara ni aku dah dengar sejak kecil lagi. Dulu aku percaya gak tp sekarang ntah la. Dulu aku percaya sebab aku selalu tgk kucing aku terjun dari atas bumbung tp x jd apa2 pn kat dia.

Sebenarnya aku bukan nak bercerita pasal kucing yg ada 9 nyawa ni tp nak bercerita pasal novel terbaru penulis kesayangan aku Ramlee Awang Murshid yang bertajuk "9 Nyawa". Aku beli minggu lepas masa keluar ngn Ayu. Ni la 1st time aku baca novel melayu lambat gler nak dihabiskn. Aku pn xtau knape. Adakah aku sudah kurang minat membaca novel sekarang? Aku seolah2 bukan lagi pembaca novel yang tegar. Jika dahulu aku boleh menghabiskn bacaan sesuatu novel tu dalam masa sehari je. Paling lama pn 2 hari. Tapi untuk novel yg ni aku mengambil masa hampir seminggu juga la tuk menghabiskannya.

Berbalik kepada novel "9 Nyawa" ni, ia berkisar pasal seorang perempuan bernama Intan Suryani yang mempunyai masalah jantung sejak dia kecil lagi. Mama dia pula mempercayai pada mitos 9 nyawa sama seperti dipunyai kucing beberapa kali Intan ni mati then hidup semula. Kepercayaan dia ni diperkuatkan lagi bila dia bermimpi masa Intan koma waktu dia kecil lepas terlibat dengan kemalangan yang Intan cakap dia ada 9 nyawa, so mama dia jangan la risau sebab dia xkan mati masa tu. Kucing pun jinak sangat dengan Intan Suryani. Bila dia dh menginjak dewasa, mamanya menjaga n mengongkong hidup dia ibarat dia masih kecil lagi. Dia x dibenarkan berkawan dengan sesiapa dan ke mana2 tanpa mama dia disisi.

Suatu hari dia berkenalan ngn seorang pelanggan, Khairil n jatuh cinta pandang pertama la lebih kurang. Masing2 menyimpan perasaan. Mama Intan tahu pasal ni n membantah keras pasal hubungan diorg ni. Dalam masa yang sama keluarga Intan banyak ditimpa musibah bermula dengan cubaan merompak kedai berlian perusahaan keluarga Intan. Then rumah mereka dimasuki penceroboh sehinggalah mereka diserang oleh dua orang lelaki yang bersenjata api ketika dalam perjalanan ke ofis yang menyebabkan mama Intan terlantar di hospital selama beberapa hari.

Akhirnya perhubungan antara Intan n Khairil direstui mama Intan (Azizah) bila dia nampak kesungguhan Khairil menyintai anaknya dan mereka berdua pn diijabkablkn. Dalam masa yang sama Azizah yang sudah lama tersasar dari jalan Allah kembali ke pangkal jalan n dibukakan hati setelah rakan baiknya Dr. David Chu memeluk Islam. Azizah n Dr. David yang juga nama Islamnya Daud telah pergi menunaikan umrah setelah majlis perkahwinan Intan dan Khairil selamat berlansung.

Semasa Azizah pergi menunaikan umrah, Intan dan suaminya pergi berbulan madu di Singapura. Intan telah meminggirkan mamanya kerana merasakan inilah peluangnya untuk bergembira dengan suami tersayang tanpa pengawasan mamanya. Azizah merasa tersinggung dengan anaknya. Malang tidak berbau, Intan koma setelah beberapa hari mengalami sakit jantung. Ketika dia koma ni la dia berjumpa dengan Hakim, seorang yang buta mata tp celik hati dalam dunia yang satu lagi. Mereka berjumpa secara paranormal iaitu ketika roh Intan merayau2 di sekitar hospital. Hakim mempunyai keistimewaan yang dianugerahkan kepadanya iaitu dapat berhubung dengan roh-roh yang sedang bertarung nyawa menghadapi saat kematian.

Ketika inilah segala2nya terbongkar mengenai kisah silam Intan dan Hakim. Rupa2nya Hakim buta n kedua2 ibu bapanya meninggal disebabkan kemalangan semasa kecil dahulu. Dalam kemalangan tu family Intan pun terlibat n puncanya pn dari mama Intan. Dia berniat nak membunuh arwah bapa Intan sebab arwah bapanya sudah beberapa kali cuba membunuh Intan kerana dia merasakan yang Intan bukan anaknya. Hakim yang mengalami trauma cuba melupakan kepahitan hidupnya. Shauqi, adik Hakim pula tidak engat langsung tentang kemalangan tersebut.

Ketika ini juga, satu persatu kisah hidup Intan terbongkar. Dia mula mengingati kisah silamnya yang menjadi trauma dalam hidupnya dan mamanya. Dan ketika ini juga dia mengetahui perangai sebenar suaminya setelah rohnya dibawa ke masa silam. Khairil rupa2nya telah merancang pertemuannya dengan Intan. Sebenarnya Khairil seorang pembunuh upahan dan berniat untuk mengaut kekayaan yang dimiliki keluarga Intan. Dia merancang untuk merampas kekayaan Intan setelah berkahwin dengan Intan dengan membunuhnya secara perlahan2. Mujur hal ini disedari oleh Daud setelah menyedari tindak tanduk Khairil yang agak mencurigakan sepanjang Intan terlantar koma di hospital. Shauqi yang telah bertaubat tidak akan melakukan kerja2 haram dibunuh Khairil setelah mendapat arahan daripada rakannya di Jakarta kerana Shauqi terlibat dalam permusuhan dengan kumpulan dari seberang. Khairil ditahan ketika cuba melarikan diri ke malaysia setelah membunuh Shauqi.

Intan berjaya diselamatkan setelah melakukan pemindahan jantung. Hakim telah mendermakan jantung Shauqi kepada Intan. Khairil berjaya melarikan diri dari tahanan polis. Dia berdendam dengan keluarga Intan setelah Intan menghantar surat tuntutan fasakh kepadanya. Dia ingin membunuh Intan, Azizah dan Daud kerana menyebabkan dia merengkok dalam penjara. Azizah telah belajar menembak dan memiliki lesen memiliki senjata api setelah menyedari dirinya dan Intan dalam bahaya setelah Khairil melarikan diri dari tahanan polis Singapura.Khairil dibunuh oleh Azizah dengan tiga das tembakan ketika Kharil memasuki bilik Intan dan menyangka orang yang sedang tidur itu Intan.

Ending cerita ni, Hakim dapat melihat semula setelah Azizah, Intan dan Daud memujuknya untuk menjalani rawatan dan pembedahan mata.

Part ending mmg happy ending tapi aku lagi suka kalau Hakim n Intan kawin. Bertambah2 happy ending citer ni. hehe...

Aku memang suka gler ngn karya Ramlee Awang Murshid ni. Jalan cerita dia memang padat dengan aksi, suspens, ilmu dan sudah tentunya akan terselit juga kisah cinta nan syahdu. Memang best layan novel hasil nukilan Mr Ram ni. Boleh dikatakan aku de hampir kesemua novel dia. kira aku memang fan novel dia la...



Friday, December 11, 2009

Sungguh Aku X Sangka

Semalam aku terkejut besar bila sepupu yangg merangkap adik sedara aku tiba-tiba mesej. Bukannya apa, sebelum ni kalau jumpa memang teramatlah susah untuk bertegur sapa apatah lagi bersembang.

Untuk pengetahuan semua, dia ni sepupu aku sebelah arwah ayah. Abah dia dengan arwah ayah aku adik beradik seibu dan sebapa. So, kiranya dia ni saudara ajnabi aku la. Dan untuk pengetahuan semua juga, aku x berapa pandai bergaul dengan sepupu sebelah arwah ayah. Salah satu sebabnya ktorg jarang berjumpa. So, bila jumpa masing2 janggal. Berbeza pula dengan abang aku, dia lebih selesa bergaul dengan sepupu sebelah arwah ayah. Memang kamcingla diorg semua.

Berbalik pada sepupu aku yg sorg ni, die ni muda dua tahun dari aku. Sekarang ni study kat UM kos kaunseling. Bakal kaunselor tu. Waktu mula2 mak dia cakap dia mintak kaunseling aku memang terkejut gak sebab dari pemerhatian aku dia ni pendiam n pemalu orangnya. Tu pn salah satu faktor kenapa aku ngn dia susah nak bertegur sapa. Bila seorang yang pemalu bertemu seorang pemalu yang lain, maka possibility untuk bertegur sapa tu memang rendah. Aku ni sebenarnya pemalu sikit bila berdepan dengan sepupu2 lelaki sebelah arwah ayah. Percayakah anda? hehehe...

Aku engat dia mesej sebab ada benda penting yang dia nak sampaikan. Rupa-rupanya saje je. Dah la x boleh blah bila dia engat aku amik Biologi. Sesungguhnya aku amat alergi dengan itu subject. Malam tu plak aku berYM dengannya. Sungguh aku x sangka dia lebih matang dari apa yg aku sangka. Ayat2 dia memang x boleh blah. Aku pn kadang2 terdiam. Ye la bakal kaunselor la katakan. Aku teringin sangat nak jumpa dia secara berdepan sebab nak tengok adakah dia boleh bersembang dengan aku sebagaimana dia bersembang dengan aku dalam YM? Adakah dia x malu lagi sebagaimana yang dia bagitahu kat aku?

Tapi at da same time aku x berani gak nak jumpa dia. Sebabnya budak ni dah pandai baca karektor orang. Baru sembang sikit2 dalam YM pn dia dh pandai describe aku punya perangai sikit2. Siap cakap dengan confident lagi yang kalau dia knal aku lebih rapat dia dapat baca smua karektor aku. uwaaaaa...aku xnak la orang yang ada kaitan rapat ngn aku tau perangai aku yang sebenar yang hanya aku tonjolkn depan kengkawan je...

Ye, akan aku tutup serapat mungkin bila aku jumpa dia nanti. Untuk pengetahuan semua dia ni baru jer putus cinta. Ni pn aku tau melalui facebook. Bab ni pn aku x jangka gak. Dia memang lebih advance dari aku rupa2nya dalam bab ni. huhu...So, sape2 yang berminat nak tackle dia sila bagitau aku. Nanti aku tolong kenen2 kn..hehe...

Friedster berwajah baru!!

Tadi saje je aku buka page fs aku. Niat dihati nak delete je akaun fs sebab memang dh terlalu jarang aku buka. Bukan sebab wujudnya facebook tetapi memang perangai aku sejak dulu lagi jarang buka page fs aku. Tapi niat tu dibatalkan bila aku tengok fs makin menarik n cam lawa la plak. Macam nak lawan fb pn ada.

Malam td masa aku tengok Buletin Utama adalah cakap pasal fs akan diambil alih sepenuhnya oleh syarikat apa ntah. Maybe sebab tu la kot fs berubah wajah. Nantila bila rajin2 akan aku godek2 fs ni tengok pe lagi yg bertambah or berkurang. N adakah lebih baik dari dulu n yg dolu2.


ni la wajah baru friendster.

Wednesday, December 2, 2009

Entry suka-suka

Hidup ini umpama roda, kadang kita di atas n kadang kita di bawah. Semua pn akan merasa keadaan ini selagi dia bergelar manusia. Yang membezakan hanya cepat dan lambat sahaja. Aku pun x terkecuali. Tapi aku x sure whether entry kali ni bersesuaian ke x ngn frasa tu...

Selama 22 tahun aku hidup di atas bumi ini, aku merasakan banyak perkara yang dah aku lalui x kira yang suka mahupun duka. N ada antaranya aku jadikan pedoman n pengajaran buat diriku. Bermula aku melangkah memasuki sekolah, aku mula mengenal apa erti kawan dan sahabat. Aku juga mengenal apa itu kawan makan kawan, kawan menjadi lawan dan sahabat sejati. Sememamngnya betul apa yang sering arwah ayah aku katakan, "kawan ketawa senang dicari, kawan menangis sukar ditemui". Alhamdulillah, sepanjang aku melangkah, aku berjumpa juga kawan yang memang menerima aku seadanya. Kawan yang aku kira boleh dipanggil sahabat. Semoga persahabatan kami kekal ke akhir hayat.

Sepanjang 22 tahun aku bergelar insan, aku telah melalui banyak pengalaman yang pahit dan manis. Aku juga telah melalui n mengetahui apa itu kesakitan, kehilangan dan kesepian. Aku memang kagum dengan orang yang telah mengalami ketiga2 ini pada usia muda n dapat meneruskan kehidupan mereka dengan tabah. Sebabnya aku mengalami tiga perkara ini agak lambat dan ia benar2 memberi satu kejutan kepada diriku. Aku hampir rebah dan kecundang di tengah jalan. Orang sekeliling melihat aku sentiasa happy n ceria. Tapi itu cuma luaran sahaja. Namun berkat daripada kata2 yang selalu diungkapkan kepadaku sejak kecil lagi aku gagahkan juga. Tambahan pula, ada lagi insan yang memerlukan aku di sisi mereka.

Semua orang akan berubah n mungkin disebabkan perubahan aku bermula agak lambat n agak drastik menyebabkan orang sekeliling aku mula berfikir bukan2. Aku dari seorang anak yang agak manja n nakal bertukar menjadi agak matang. Aku x lagi menangis n mengadu hanya disebabkan perkara2 remeh. Tapi itu membuatkan orang sekeliling aku risau. Aku pun xtau perubahan aku ni sebenarnya baik ataupun tidak. Yang pasti ketika aku mula berubah aku juga menjadi agak tertekan. Sebab aku mula menjadi orang lain dan bukan diriku sendiri.

Namun, hidup aku semakin hari semakin baik sekarang. Aku sudah dapat menyesuaikan diriku dengan keadaan aku sekarang. Alhamdulillah, aku sudah mula jumpa arah tuju hidupku. Semoga jalan yang aku pilih memberi aku kebahagiaan yang hakiki. Amin...

Friday, November 27, 2009

Satu Hari di Hari Raya

Today is Hari Raya AidilAdha. Dari pagi aku ngadap tv jer. Layan HBO, max, SMV, AXN & TV3. Mmg masyuk layan tv hari ni memandangkan xde citer sedey yg aku tengok setakat ni. Aku paling lemah tengok citer sedey2 ni. Cepat jer air sungai dari kolam mataku ini mengalir.

Aaarrghhhh...bosannye duk umah sorg2. Abg dh balik nogori. Mak plak merayau ke mana ntah. Tinggal la aku sengsorg bertemankn tv n lappy. Xde org tuk aku sakat. Huhu...

Yang sebenor2nye aku tgh jeles ngn Pakcu aku satu family sbb skrg ni mesti mereka semua tgh bergumbira memakan buah durian Batu Kurau. Waaaa...rindu nak makan durian sana. Mmg susah nak cari durian yg rasa macam kat sana di sini.

Sempena Hari Raya Qurban ni, aku nk menyingkap ckit pe yg aku telah korbankn spnjg tahun ni. Ade ke ek? Kenapa aku rasa macam xde je. Setakat korban masa n tenaga tuk xsignment n yg berkaitan ngn pelajaran tu biasa la. Yg lain dr tu serious mcm xde. Jap engat balik....

errmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm......mmg xde la rasenye. Pe yg aku engat aku banyak berfoya2 sepanjang tahun ni. hehe...

Sempena AidilAdha ni, aku nak ucapkn selamat menjalani ibadah qorban. Semoga segala pengorbanan yg dilakukan diberkati dan diredhai-Nya. aminnnnn...

Wednesday, November 25, 2009

.............................................

Kenapa aku x suka cuti?
1st. aku akan jadi manusia paling bosan.
2nd. even aku bosan, aku still malas tuk wat pape.
3rd. berat badan aku akan bertambah (uwaaa..ni yg paling x suka)
4th. dunia aku semakin kecil iaitu bilik, dpn tv, dapur (dlm rumah la pendek kata)
5th. aku kena jadi tukang masak. hehehe... (tgk tu kn dh bertambah list malas aku)

Tapi cuti kali ni harap dapat diisi dengan aktivit2 berfaedah. minggu ni nak rehat dulu. after raya baru wat aktiviti2 berfaedah tu. hehe... yg pasti skrg ni aku nak main game sampai lebam. n caye x game kat fb yg agak bosan tu pn aku hentam main. huhuhu...

antara aktiviti2 berfaedah yg dh tersenarai dalam otak aku:
- baca novel (berfaedah ke ni ek?)
- sambungkn jigsaw puzzle sehingga siap
- wat homework pasal subject yg bakal aku ngajar nnt.
- erm...yg lain x pikir lagi.

Lagi tiga hari dh nak raya Aidiladha. Bermakna dh masuk tahun ketiga aku bergelar anak yatim. Bila tiba time ni mesti hati memang sebak. Aku x sedey sgt time raya aidilfitri tp kalau raya korban mmg sedey. siap2 boleh bad mood sepanjang hari. Hope tahun ni mood aku much better time raya. Kan best kalau dapat join Pak Cu balik kampung makan durian time raya ni. Tp apa leh wat. My lovely bro merangkap my driver ade temujanji lain lak n dh ade org booking die awal2. Jawabnye sekali lagi Raya Haji ni aku beraya depan tv je la...huhu...


Tuesday, November 17, 2009

Coretan Hatiku

Lagi dua hari aku akan menamatkan zaman peperiksaan ku di upsi. Khamis ni paper terakhir aku di upsi. Rasa sedey lak mengenangkan aku akan bakal meninggalkan zaman belajar + enjoy ngn kawan2 seperjuangan. Lepas ni aku akan masuk pula ke zaman bekerja. uwaaaaa...cam x sedia lagi jer...Xleh ke kalau aku trus blajar, blajar n blajar n xyah kerja sampai bila2. he3...

Berbalik kepada paper terakhir ni iaitu Environmental Science (TSE 2013), aku memang terharu gler apabila membaca dari bab ke bab. Mata aku x henti2 mengeluarkan cecair yang dinamakan air mata. Hati pula x sabar2 n asyik tertanya2 bila la nak abes baca ni. hu3...Even tinggal esok sahaja waktu untuk aku study (membaca sebenarnye) subjek ini, namun aku masih x khatam lagi. Dalam erti kata lain aku x berjaya lagi menghabiskan pembacaan aku. (Macam mana la hati nak habis baca kalau hati x ke arah pembacaan ini).

Sebenarnye aku cuak malam ni sebab esok aku ade ujian memandu. Umo dh tua tapi baru de hati nak amik lesen. hu3... Hope semua berjalan dengan lancar n aku dapat wat yang terbaik seterusnya berjaya menggapai lesen P (profesional) itu. he3... Aku juga berharap aku x gabra semacam n x terlebih nervous pada esok hari. N mintak2 la pegawai JPJ yg uji aku tu mempunyai mood yg baik n dgn senangnye meluluskan aku. Sesungguhnya aku tidak sanggup untuk mengulang atas beberapa sebab tertentu.

ok la, nak p sambung study lak. mintak2 malam ni aku berjaya menghabiskan pembacaan aku ni supaya aku dapat membuat ujian pada esok hari dengan senang hati tanpa memikirkan yang aku x abes baca tse lagi...daaaaaa~ =)

Monday, November 16, 2009

AkU bOsAn!!!

korg pnah terbaca x buku bertajuk "Bercinta Sampai Ke Syurga", "Aku Terima Nikahnye" n yg seangkatan dengannye? aku pnah tp bukan baca dr kulit ke kulit. sbbnye buku2 ni bukan jenis genre yg aku suka. n buku2 jenis ni merupakan ubat yg mujarab tuk aku yg mmg susah nk tdo malam ni. aku slalu rasa buku ni lagi bosan daripada buku Falsafah Pendidikan, subjek yg aku amik masa sem 1. korg percaye ke? tolongla jgn percaya sbbnye aku tpu jer...tp kalau nk ekut ranking bosan buku ni jatuh tmpt ketiga kot slps Falsafah Pendidikan n Pedagogi Pendidikan. serious, aku lebey rela baca buku2 motivasi berbanding buku2 ni. n of course la aku terlebih rela baca novel berbanding buku2 lain. sbbnye aku mmg kaki+hantu novel.

aku xtau knape aku x suka baca buku jnis camni. kalau nk ikutkn kawan2 aku ramai yg suka membeli n membaca buku camni. belum dapat seru lagi mungkin. kalau aku baca buku2 camni bermaksud time tu aku teramat bosan n xtau nak watpe. n bila aku
baca mmg x pnah khatam la. aku akan baca part2 yg aku rasa menarik n mostly aku baca tajuk, subtajuk, komik yg de dlm buku tu n mutiara kata. part2 ni je yg menarik perhatian kau tuk baca. n buku2 camni pn xpnah ada lagi dalam koleksi buku2 aku setakat ni.

aku sbnrnye pn xtau knape aku tulis entry pasal ni. sbb aku malas nk study Environmental Science subject kot. hahaha...ni lagi satu genre yg amat lemah tuk aku baca. sbbnye subject ni perlu baca n mengingat. paham2 la bila dh nama pn otak math, bab mambaca n mengingat ni mmg la satu bebanan buat aku. sib baik la 20% jer final. kalau x xtau la aku dpt pe bla result kuar nnt. huhuhu...bila la aku nak rajin ni? khamis ni exam paper ni but aku x baca pape pn lagi apatah lagi study. huhuhu...pls la rajin ida ooiii...

aja aja fighting! jom study Environmental Science. Sayangilah alam sekitar.
berkhidmat untuk diri sendiri.
sekian,
cau cin cau....=)

Saturday, November 14, 2009

ROS vs PRAKTIKUM


Tahun depan start praktikum. 2 minggu ROS dan 14 minggu latihan mengajar. dh bersediakah aku?? jawapannye mesti la belum. preparation pape pn x wat lagi. sylabus pn x kaji lagi. xpe, time cuti ni aku wat 'homework'. rajin ke? hahaha...kna2 la merajin2kn diri.

aku try google pasal sekolah yang bakal aku wat praktikum ni tp hampeh. x jumpe pn sangat pasal sekolah tu. ape yg aku jumpe 2 blog kepunyaan cikgu sekolah tu. dr situ tau la bukan serba sedikit tp terlalu sedikit pasal sekolah tu. time raya lepas aku de g sekolah tu tp x masuk pn la. setakat tgk dr luar je sbb sek tgh cuti kn...

Ape yang aku tau landskap sekolah tu memang cantik. kat sekolah tu de kolam penternakan ikan air tawar. ikan ape yg dibela wallahualam. sekolah ni kategori sekolah model khas. aku x sure pe maksud sekolah model khas ni tp yg aku tau sekolah ni gabungan sekolah rendah n menengah. means, 2 sekolah gunakan bangunan yg sama n rasenye pentadbiran yang berbeza.
ape yg aku tau budak2 sek ni aktif bersukan. bab pelajaran plak no comment sbb xde sumber sahih yg dpt aku korek.

satu jer masalah aku bila mengajar kat sana nanti. macam patah kaki jer sbb ekut maklumat yg aku dapat kenderaan awam mmg x masuk area situ. kalau ade pn maybe la prebet sapu. uwaaaa...camne aku nk pegi bersuka ria nnt? nak bawa kete lesen pn xde. haih. dh la kawan pn xde. tu la aritu gatal sangat mintak sorg2. padan muka aku...

pape pn aku harap sem depan aku dapat buat yang terbaik dan menjadi guru bitara yang cemerlang, gemilang n terbilang. Ya Allah Ya Tuhanku, hilangkn penyakit terlebih nervous aku ni time aku praktikum nnt n semoga semuanye berjalan lancar. Aminnnn.....

Monday, November 9, 2009

^Surprise Birthday Party Yg X Surprise^

beberapa hari ni aku btul2 xde mood n idea tuk update blog ni. walaupun byk kejadian2 yg boleh aku kongsikn tp disebabkn kemalasan yang melanda maka aku diamkn sahaja. semalam pn aku malas nk mengupdate blog tp rajin plak menyiapkn tesis sampai t'lupa tuk tido malam. kalau mak aku tau confirm dh kna bebel. hu3.

7hb bersamaan ari sabtu, penghuni 23-3-A n 704 tmn bernam telah bersepakat tuk mengadakan surprise burfday party tuk hairi (warga 704). daripada plan A iaitu menyambut di Tasek Proton City bertukar ke plan B iaitu wat kat umah 704 jer. sbbnye biarlah kami shj yg tau.

alkisahnye ktorg nk wat kejutan kat hairi tp die mcm2 tau jer ktorg nk celeb burfday die. punya la senget mulut die sbb tersenyum lebar time ktorg tgh bz masak kat dapur.ha3. (die mmg akan bermulut senget bla tersenyum =D). menunye pn sedap la gak, mee goreng yg tersangatla pedas + nugget + fries + air bandung cincau. sungguh kecoh time ktorg main masak2 tu...happening gler. tp yg plg bestnye burfday boy turut merajinkn dirinye menolong ktorg di dapur.

banyak kejadian yg mencetuskan huru-hara dan gelak ketawa di dapur yg serba moden itu. bila la agaknye ade peluang tuk wat macam tu lg ngn dorg2 ni semua. almaklum la ni thn akhir aku. sem dpn kna g praktikum. mesti rindu gler ngn aktiviti2 yg slalu aku wat bla kat cni.hu3

neway, kat bawah ni de beberapa pics yg sempat dirakamkn ketika kejadian berlaku.


burfday boy yg sibuk berposing sambil memotong kek



kebizian yg terserlah ketika sesi main masak2 berlansung



ni la makanan yg ktorg masak semasa aktiviti main masak2 dijalankan


#sori la gmbr blur. macam suka lak tgk gmbr blur ni...he3

video bawah ni plak dirakamkn ketika tgh sibuk main masak2..=P
video
njoy!

Friday, November 6, 2009

aku...

sungguh aku xde idea untuk menulis malam ini.
knapakah ini berlaku kepada aku?
mungkin sebab aku penat? mungkin ye..
mungkin sebab aku ngantuk? mungkin jugak
mungkin sebab otak aku dh buntu slps menjawab soalan yg ntahpape?
ye mungkin juga..
sesungguhnya aku tersangatlah xde mood malam ni...
nak layan orang bercakap pn macam malas...
sungguh truk aku malam ni. huhuhu...

Sunday, November 1, 2009

Layakkah???

Layakkah aku menjadi cikgu?
Layakkah aku bergelar pendidik?
Layakkah aku mengajar?
Layakkah aku mendidik?
Layakkah????

Persoalan yang tidak lagi kutemui jawapan...

Saturday, October 31, 2009

HaPPy DaY

aku sungguh teruja malam ni. sebab ape? sebab petang tadi aku dpt brite best dr abg kesayanganku (ttbe mlm ni die jd abg kesygnku plak..ahakz...). pe britenye tu? jeng jeng jeng...

i'm going to hv a baby. eh clap, my bro going to hv a baby..yeyeyeye...
x lama lg aku bakal bergelar makcik aka auntie aka maksu...best2. x sabar gler plak nk tgu... dh la lama lg sbnrnye. de la dlm 8 bln lg. huhuu...tp leh x klu nk suh die pggl kakak? mcm tua jer bla pggl maksu..ahakz~

dh lama aku menanti2 kn kehadiran baby ni yakni sblm abg aku kawin lg..ahakz...x bulih blah pya ayat. padahal time abg aku nk kawin dlu aku la manusia yg plg sedey atas muka bumi ni. bkn sedey sbb die nk kawin, gumbira sebenarnye. sape yg x happy abg die nk kawin kn. aku sedey sbb ak rasa macam aku akan makin kekurangan kasih sayang. huhuu...yela, abg pya syg nk kna bahagi antara adik die n wife die n confirm2 la wife die akan dpt lebey. ye x? kre jeles la ni. hahaha...n de gak la sbb2 lain ak sedey bla dgr abg aku nk menamatkn zaman 'x lekat umah' die. hanya aku n beberapa org teman rapat je yg tau...huhuhu...

aku harap sgt dpt baby boy. sbbnye 1st mmg dr kecik lg aku nk adik lelaki tp x dpt2. dh jenuh aku mintak kat mak tp pe leh wat xde rezeki. bkn je adik lelaki tp dgn adik2 pn x dpt. last2 title 'adik' tu jatuh la ke tgn aku smp la dh beso pnjg pn still dgn title tu...

sbb yg kedua laks, klu dpt niece confirm la aku akan jeles sbb perhatian mesti lebey kat die... ni dh terbukti time abg sepupu yg plg aku rapat n syg dpt anak perempuan, aku diketepikn. rasa sedey jer..tp bkn la die x layan aku lnsg cma dh kurangla. huhuhu...tp pape pn aku ngn die still rapat n mesra..hehehe...

even lmbt lg n abg pn siap cakap takut x melekat sbb janin tu bru je umo dlm 5 mgu. die ckp camtu sbb doc ckp camtu kat die.. tp ak x kre, aku still teruja (gaya cam aku jer yg akan dapat bay tu)...sape x teruja dpt ahli keluarga baru even yg sbnrnye time nk dpt kakak ipar tu aku xla teruja mana pn. hehehe...

rasa2nye la kn abg aku bg x aku nyibuk dlm bab bg nama nnt?? hahaha...dh makin jauh aku berfikir ni. n dh makin melalut lak benda2 yg aku tulis kat cni. lalalalalala...gumbiranya hati aku...




Thursday, October 29, 2009

susah sgt ke math tu??


ak ada bc 1 entry blog ni. agak menarikla pd ak... tajuk die 'math masa kini'. lps bc bla fikir2 balik btul gak pe yg ditulis dlm entry tu...budak2 zaman skrg amat bergantung dgn technology.Pada ak budak2 zaman skrg terlalu bergantung pd penggunaan calculator dlm pengiraan smp 2+2 pn nk gne calculator. Akibatnye, dorg mmg la lemah dlm penghafalan sifir. Time ak dlu form 4 bru leh gne calculator. Tu pn sbb amik subj add math. Klu amik math semata2 jgn harap la dpt gne calculator. Zaman skrg ni klu x clap form 1 pn dh gne calculator. Xtau la plak klu kat sek rendah pn dh gne gak kn…


Salah satu punca dak skrg x ske subj math bkn sbb subj ni susah tp sbb dorg x hafal sifir. Boleh dikatakan sifir ni basic n nadi bg math. Klu hafal mmg cepatla kte dpt wat pengiraan. Klu x mmg terkial2 la nk kira. X cukup gne sepuluh jari tgn ngn kaki2 pn dikira skali…x praktikal lnsg.


Anak jiran aku pn even dh amik UPSR still merangkak2 bla bab hafal2 sifir. Waktu mak die suh aku ajar anak die math mmg tiap2 hari la ak bg ceramah suh die hafal sifir. Sbbnye setiap kali nk mendarab n bahagi punya la lama die amik masa…tp clapnye parent die gak sbb x paksa anak2 dorg hafal sifir sjak kecik2 lg..


Terengat dlu time kecik2, masa tu aku x sure dh masuk tadika ke blum. Ayah aku mmg paksa aku hafal sifir la…x hafal kena la dgr die membebel nk dkat sejam. Tiap2 kali die balik keje dlm kul 6 camtu, soalan 1st yg die tya bla ak sambut die kat pintu ialah “adik dh hafal sifir yg ayah suh smlm?”. Pastu sambil die minum ptg aku pn dgn bangganye menyajikan dendangan sifir dpn die. Tp mmg cara camtu pn yg berkesan. Sekejap je dh hafal sifir. Dan disbbkn tu gak la sjak kecik aku ske subj math sbb pada ak senang je. Dh la xyah tulis pnjg2… x pnat tgn ak…hehehe…


Tp ak x sure la plak klu disbbkn sifir ni dak2 skrg x ske math…wallahualam…

EXaM oH ExAm


beberapa hari je lg final exam bermula.
persiapan?
hahaha...ciput je yg berjaya ak bc. time2 mcm ni la terasa rajin nk tgk movie, bc novel n bla bla bla... tp yg pastinye bc buku yg b'kaitan ngn akedemik teramatlah malas...
setiap kali tbe time exam mmg camni la ak..
xpnah2 nk berubah...
nasib baik la de 3 paper jer sem ni...
pape pn gud luck to all my frenz...
n x lpe gak gud luck to me too...
hope mood rajin akan dtg lps ni....
moga ak berjaya menaikkn lg pointer ak tuk sem ni.
aja aja fighting!!!



Tuesday, October 27, 2009

view of Tasik Proton City






cantikkn????

Lawatan Sambil Bergambar di UPSI

i will miss them


even blur but i like dis pic


tolong!!! kami terpenjara..


jom jln2


they like my family at upsi


i luv dis capture...






MaCaM-MaCaM

dis is my second entry..
dh nk menjejak final exam tp ak x start lg study. knape mesti de exam???itu la persoalan yg kerap de kat kepala ak setiap kali exam menjelma..pe yg ak nk citer dlm entry ni x berkaitan pn ngn exam sbnrnye tp lbh kpd pe yg ak n kwn2 wat dikala exam yg bkn lg around da corner tp dh mmg xyah kona2 lg dh...

start dr 23hb nov yakni ari jumaat me n my ousmate asik hang out jer n bersuka ria... mlm tu after mkn mlm ngn geng2 tmn bernam, me+fatin+husna+barak+hairi+baim+dwan wat sesi photoshoot kat area upsi...mmg gler2 la time tu...

ari ahad lak me+fatin+husna g mkn pau yik mun yg t'knal tu..slama hampir 4 thn ak kat blajar kat cni tu la 1st time ak mkn kat ctu...bknnye pe, ktorg agak musykil sbnrnye whether its halal or not. tp actually ak biasa je mkn pau yik mun ni klu singgah kat r&r. ptg tu plak ktorg g la jln2 kat tasik Proton City. dh lama rasenye x menjejak kaki kat tmpt ni...sejuk je mata memandang tgk suasana sekeliling. best gak dpt tgk pelbagai ragam manusia yg berkunjung kat ctu. nk dkat sejam gak la ktorg pusing satu tasik Proton City tu...

after dat ktorg gla masjid kat Proton City tu bersolat maghrib secara berjemaah. alang2 dh nk maghrib ktorg singgah je la skali kat ctu. at least pnah gak la pegi n menunaikan solat kat masjid tu slama ak kat cni...

n smlm merangkap ari isnin ktorg skali lg hang out ngn dak2 tmn bernam. p mandi sg samak. ni pn 1st time g even sbnrnye dkat je tmpt tu ngn tmpt ak duk skrg.. best la gak. air die mmg sjuk gler. i prefer sg samak than sg bil bcoz air kat sg bil agak berbau. bau hanyir sbb banyak ikan yg ikut join berenang2 ngn sape2 yg bermandi-manda di ctu...tp so sad sbb barak xdpt join coz x sihat. ak doakn ko cpt baik dr demam ek barak..mlmnye plak ktorg g mkn kat garden seafood tp hanya ktorg bertiga sbb disaat2 akhir dak2 tmn bernam cancel join. mknn die pd ak 1st class la even murah. lps ni leh la g mkn kat sana lg...

mcm2 sbnrnye yg tlah ak wat spnjg ak blajar kat UPSI ni.. mcm2 benda yg sblm ni ak x rasa nk wat pn ak pnah wat bla kat cni..rasa sayu lak bla mengenangkn ni sem akhir ak kat upsi b4 g praktikum..mula2 dlu mmg rasa cam xbest je upsi ni tp kat cni gak la ak byk mengumpul memori ngn kwn2. kat cni gak la byk pengalaman manis, suka duka n gelak ketawa yg tercipta dlm sejarah idup ak..kat cni gak ak blajar menjadi seorg yg tabah n idup atas kaki sendiri. n kat cni gak la ak mengenal org2 yg kini bergelar teman rapat ku...

Monday, October 26, 2009

NoTHiNG MuCH To SaY

assalamualaikum dan greeting to all. 1st of all, dis is not my 1st blog actually. but blog sblm ni dibuat atas dasar terpaksa. why? sbbnye de 1 of my subject dis sem mewajibkan ktorg wat blog as an xsignment. dh la blog tu pn sbnrnye agak skema..hahaha...so, blh la dikre yg i'm a beginner for blogging ni.
actually i'm not so interested to write da blog. tp disbbkn ramai kwn2 yg dh mula berblog ni rasa terpanggil laks nk berblog gak. bkn jeles ngn diorg tp cambest je dpt mencorat-coret n share pe yg kte rasa best ngn org len (eventhough mayb org len rasa x best). gpn leh gak mengisi masa2 yg terluang yg mmg xtau nk wat hapa dah (padahal byk jer mende yg nk kna wat..huhuhu...)
erm...nk tulis pe lg ek??daku dh kekeringan idea..n mmg i'm not da type yg ske mencorat-coret ni sjak skool lg. ni dibuktikn dgn my worst subj time skool dlu pn bm n bi sbb de karangan n esei. n slalu gak ar kna pggl ngn cikgu bm sbb ske wat ayat ekut ske ati sendiri..huhuu...sib baik la lulus gak masa spm dlu...
kla, stop dlu b4 ak bka smue kisah2 silam ku...mayb next entry bakal menyusul tp xtau la bla...
see ya..
lets shout n greet!!!